Na de zomer zullen we beginnen met de aanleg van de Molenhof aan de Wilhelminastraat. Het plan behelst de nieuwbouw van 92 koopappartementen en drie stadsvilla's.
De Molenhof omvat de bouw van vier wooncomplexen: drie vierlaagse gebouwen langs de Wilhelminastraat en een soortgelijk pand langs de Julianastraat. Het middelpunt wordt gevormd door een ondergrondse parkeergarage (met ruim 90 plekken) met daarbovenop een binnentuin, met bankjes en ruimte om te spelen, zoals fitness en jeu de boules. Het idee is gebaseerd op de oude hofjes in binnensteden. Vanaf een drukke stadsstraat, loop je zo de weldadige rust in. Deze ruimte wordt openbaar.
Jan Brands, zelf een verwoed amateur-historicus, kon het niet laten om knipogen naar het verleden in het plan om te nemen. Zo slaat de naam Molenhof op de aangrenzende, uit de 19e eeuw stammende Molen van Beins. Nieuwe bewoners hoeven straks niet bang te zijn een klap van die molen te krijgen. In 1913 werd de windreus tot stellinghoogte afgebroken en het dient nu als onderkomen voor een kapsalon en kantoren. "Het idee is om de aanpalende Molenstraat wat te verbreden, zodat het zicht op de molen voor omwonenden vergroot wordt."
De namen van de drie complexen aan de Wilhelminastraat verwijzen naar de voormalige bedrijvigheid langs de straat. De Florijn (24 appartementen, 70 vierkante meter) naar de oude ING-bank, de Briquet (16 appartementen, 85 vierkante meter) naar kolenhandelaar Van den Bos en Pescado (16 appartementen, 125 vierkante meter) naar de oude viswinkel die er ooit stond. "Soms zijn er ingrijpende of mooie dingen gebeurd in het verleden. Ik vind het altijd mooi om in de geschiedenis te duiken en alles uit te zoeken. En om dat weer terug te laten komen in onze projecten", lacht Brands.
Voor het via de Raad van State bestreden pand (36 appartementen) aan de Julianastraat, heeft Brands de naam Horlogerie bedacht. Een verwijzing naar de familie Brinks die er ooit hun nering hadden. "Ze namen zelf contact met mij op toen ik de plannen bekend maakte. Oorspronkelijk wilde ik dat gebouw Zion noemen, naar de bekende berg in Israël. Want aan de Julianastraat hebben in het verleden veel joden gewoond.
"Maar eigenlijk is het het straat van uitersten geweest", aldus Brands. "Want er woonde tijdens de oorlogsjaren ook een bekende NSB'er die de toenmalige nazi-rijkscommissaris Seyss-Inquart nog op bezoek heeft gehad. Een paar deuren verderop woonde de joodse familie De Jong, die in 1943 in Sobibor om het leven zijn gekomen." Brands overweegt nog om die geschiedenis nog ergens een plek te geven in de Horlogerie. "Een expositieruimte of iets dergelijks."
Na de bouwvak zullen de eerste 56 appartementen aan de Wilhelminastraat in verkoop gaan. Bent u geïnteresseerd, dan kunt u zich melden bij
Lamberink Makelaars of
Ten Wolde Makelaars. Zij zullen gezamenlijk de appartementen verkopen.