Geschiedenis

Brands Bouw is in 1939 opgericht door de broers Johan en Frederik Brands onder de naam: Gebr. Brands Aannemingsbedrijf. Zij zijn begonnen met het bouwen van een huis met een werkplaats in Nieuw-Weerdinge, waar Johan, Johan zijn vrouw en Frederik zijn gaan wonen. Met het maken van lange dagen en hard werken breidde het werk zich uit, waardoor er veel in het bedrijf kon worden geïnvesteerd waaronder in bouwmaterialen en machines.

Ondanks dat de broers veel geld verdienden, hadden ze regelmatig onenigheid. Frederik was degene met veel lef en een vooruitstrevende blik die veel mogelijkheden zag en wilde investeren in materialen en machines. Johan was daarentegen veel terughoudender. Hij werkte veel meer mee op de bouwplaats en vond dat Frederik te grote risico's wilde nemen. Dit resulteerde erin dat Frederik Johan op den duur heeft uitgekocht en alleen is verder gegaan als Brands Bouwbedrijf N.V.

Frederik voelde zich van zijn broer bevrijd en leidde het bouwbedrijf vol gas een nieuwe fase in. Er kon nu geëxperimenteerd worden en er konden nieuwe technieken toegepast worden. De projecten volgenden elkaar op waarbij de werknemers lange dagen maakten en in een gigantisch hoog tempo werkten. Zo werd bijvoorbeeld het Aquarena zwembad, het NS station en het politiebureau in Emmen gebouwd.

Nadat een grote timmerfabriek in Emmen failliet ging, zag Frederik zijn kans schoon om 'de modernste' timmerfabriek van Europa te realiseren. Zo werd in een jaar tijd Timmerfabriek Brands uit de grond gestampt en binnen korte tijd werden er ook grote aantallen kozijnen gefabriceerd.

Op 25 augustus 1968 overleed Frederik Brands onverwacht op 52 jarige leeftijd, waarna zijn neef Willy werd aangesteld als directeur en de dagelijkse leiding kreeg. Samen met de grote groep hardwerkende bouwvakkers werd met grote loyaliteit hard doorgewerkt, al was het alleen maar om te laten zien dat het bedrijf zonder Frederik nog steeds toonaangevend was in de regio. Willy heeft tot en met 1989 aan het roer van het bedrijf gestaan waarna hij werd opgevolgd door een interim directeur. Op 9 juni 1990 werd Jan Brands (zoon van Frederik) benoemd tot algemeen directeur en moest het vertrouwen in Brands Bouw worden teruggewonnen. Dat lukte!

Om grotere werken te generen en nazorg te kunnen bieden bij de opgeleverde werken (koopwoningen), is de afdeling kleinbouw opgericht. Brands maakte er een sport van om na het binnenkomen van een opdracht alles zo snel mogelijk af te handelen. Hiermee lieten ze alle concurrenten achter zich.

In de jaren die volgenden heeft Brands Bouw verschillende bouwbedrijven overgenomen waaronder: Bouwcombinatie Exloo, Van Ess en Van Os. Na deze overnames gingen we verder onder de naam Brands Van Ess Bouwbedrijf.

Om het bedrijf verder te kunnen uitbreiden is er gekeken naar bedrijven die konden worden overgenomen in de provincie Groningen. Eind 2001 kwam dit op ons pad. De eigenaar van Bouwbedrijf Bakker wilde zijn bedrijf graag verkopen. Hiermee was de wens, een nevenvestiging in Groningen, een feit. Vrij snel daarna werden ook Bouwbedrijf Battjes, Bouwbedrijf Bergman en Koops Bouw BV overgenomen.

In 2016 trad de huidige directeur Jasper Scholtens in zijn functie als algemeen directeur, waarna Jan Brands heeft besloten zich terug te trekken uit de leiding van het bedrijf en uiteindelijk zelf ontslag nam. 

Tussentijds zijn ook de kinderen van Jan werkzaam (geweest) binnen Brands, wat ons brengt tot het mooie (familie)bedrijf dat het tot op de dag van vandaag nog is.