Een drietal aannemers heeft vanmiddag samen met directeur Leo Hendriks van WMD een handtekening gezet onder het bouwcontract van de nieuwe drinkwaterzuivering in Beilen. Dit nieuwe productiestation zorgt straks voor drinkwater in de regio rondom Beilen. Maar ook bij klanten van collega waterbedrijf Vitens in het Friese grensgebied bij Appelscha komt vanaf het voorjaar van 2023 Drents drinkwater uit Beilen uit de kraan.

Bouwcontract ondertekenen

Uitkijkend op de bouwplaats ondertekenden Marco Prins en Evert Eikenaar van Combinatie Brands – Van Haast, Renee Rook van Rook Pijpleidingbouw en Alex van Dalen van Beenen vandaag het bouwcontract samen met directeur Leo Hendriks van waterbedrijf WMD. Ook directeur Jelle Hannema van waterbedrijf Vitens was bij de ondertekening aanwezig.

Een nieuw productiestation

De 3 aannemers gaan samen het nieuwe productiestation bouwen. Het productiestation wat er nu staat stamt uit 1946. Om weer te voldoen aan de eisen van deze tijd én om de inwoners van Midden-Drenthe aanzienlijk zachter water te leveren, is de nieuwbouw nodig. Daarnaast gaat WMD dus ook water leveren aan Vitens. Vitens legt hiervoor een nieuwe leiding aan van Beilen naar Appelscha. Leo Hendriks: ‘We hebben een contract voor 40 jaar. Er gaat dus 40 jaar water van Beilen naar Appelscha. We helpen mee om het verdrogingsprobleem op te lossen. Dat doen we samen waarbij we leren van elkaar.’

Goede buren

WMD levert al sinds 1998 vanuit Ruinerwold water aan Vitens. Het gaat om ongeveer 2 miljoen m3. Vitens mengt het water uit Ruinerwold met water dat ze zelf maken. Het water gaat vervolgens naar klanten in de Drentse gemeenten Meppel, Westerveld en enkele gemeenten in Overijssel. Met de levering van Beilen komt vanaf 2023 het totaal jaarlijks uit op zo’n 5 miljoen.

Voorbereidende werkzaamheden

Om ervoor te zorgen dat de aannemers voortvarend aan de slag kunnen, is WMD in oktober met de voorbereidende werkzaamheden gestart. Eén van de eerste activiteiten was de aanleg van de bouwweg. De bestaande Mullingsweg is verlengd en is 1 meter breder geworden. Verder is er gewerkt aan de infrastructuur van buizen in de grond. Er is een aansluiting gemaakt voor de nieuwe waterleiding richting Appelscha. Deze aansluiting is met een speciale boring onder het spoor doorgelegd.

Binnenkort van start

Op dit moment wordt verder gebouwd aan een nieuwe zogenaamde reinwaterkelder. Dat is een reservoir voor drinkwater. Bovendien zijn er nieuwe bronnen aangeboord waar WMD grondwater omhoog pompt dat we straks in het nieuwe productiestation zuiveren en ontharden. Het terrein rondom de nieuwe fabriek wordt ingericht en weer open gesteld voor publiek. Binnenkort beginnen de 3 aannemers met de klus. Vitens gaat aan de slag met de aanleg van een waterleiding tussen Beilen en Appelscha. De planning is dat het eerste drinkwater uit de nieuwe fabriek in het voorjaar van 2023 uit de Friese en Drentse kranen komt.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg